OEM originele auto onderdelen of aftermarket: dit zijn de verschillen

15 september 2023 Uit Door Redactie

Als het gaat om het vervangen van auto-onderdelen, sta je voor de keuze tussen het kopen van OEM originele auto-onderdelen of aftermarket-onderdelen. Maar wat is het verschil tussen deze twee en welke moet je kiezen? In deze blog zullen we de verschillen tussen OEM en aftermarket-onderdelen bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat zijn OEM originele auto-onderdelen?

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer, wat betekent dat het onderdeel afkomstig is van de fabrikant die het onderdeel oorspronkelijk heeft geproduceerd voor de auto. Dit betekent dat het onderdeel precies hetzelfde is als het onderdeel dat op je auto zit wanneer deze nieuw is gekocht. OEM-onderdelen zijn over het algemeen duurder dan aftermarket-onderdelen, maar ze worden beschouwd als de beste kwaliteit onderdelen die je kunt kopen.

Wat zijn aftermarket auto-onderdelen?

Aftermarket-onderdelen zijn gemaakt door bedrijven die niet de originele fabrikant zijn van de onderdelen. Ze kunnen goedkoper zijn dan OEM-onderdelen, maar de kwaliteit kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Sommige aftermarket-onderdelen zijn van vergelijkbare kwaliteit als OEM-onderdelen, terwijl andere minder duurzaam en minder betrouwbaar kunnen zijn. Aftermarket onderdelen kan je gewoon in Nederland kopen, maar soms loont het ook om deze te importeren uit China, sommige zaken zoals achteruitrijcamera’s zijn online een stuk goedkoper te krijgen dan in een gemiddelde auto onderdelen winkel.

Wat zijn de verschillen tussen OEM en aftermarket auto-onderdelen?

Het grootste verschil tussen OEM en aftermarket auto-onderdelen is de kwaliteit. OEM-onderdelen zijn ontworpen en geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en worden getest om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Aftermarket-onderdelen worden gemaakt door verschillende bedrijven en de kwaliteit kan daarom variëren. Sommige aftermarket-onderdelen zijn van goede kwaliteit, terwijl andere minder duurzaam en betrouwbaar kunnen zijn.

Een ander verschil is dat OEM-onderdelen vaak duurder zijn dan aftermarket-onderdelen. Dit komt omdat OEM-onderdelen meestal rechtstreeks van de fabrikant komen en daarom exclusiever zijn. Aftermarket-onderdelen worden daarentegen door meerdere bedrijven geproduceerd en zijn daarom meer beschikbaar, waardoor de prijs lager kan zijn.

Welke moet je kiezen: OEM of aftermarket auto-onderdelen?

Als het gaat om het vervangen van auto-onderdelen, is de keuze tussen OEM en aftermarket afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en waarde van je auto, je budget en persoonlijke voorkeur.

Als je een nieuwe of relatief nieuwe auto hebt en je wilt ervoor zorgen dat deze in topconditie blijft, dan is het verstandig om OEM-onderdelen te kopen. Dit komt omdat OEM-onderdelen de beste kwaliteit en duurzaamheid bieden en zijn ontworpen om perfect te passen bij je auto.

Als je echter een oudere auto hebt en je wilt de kosten laag houden, dan kunnen aftermarket-onderdelen een goede keuze zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle aftermarket-onderdelen van dezelfde kwaliteit zijn. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een beslissing maakt. Zoek naar gerenommeerde merken en lees reviews om erachter te komen welke onderdelen betrouwbaar zijn.

Als je een beperkt budget hebt, kan het verleidelijk zijn om voor aftermarket-onderdelen te kiezen vanwege de lagere prijs. Maar het is belangrijk om te onthouden dat goedkope onderdelen mogelijk van slechte kwaliteit zijn en je uiteindelijk meer kunnen kosten als je ze vaker moet vervangen of als ze schade aan je auto veroorzaken.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat als je een nieuwe auto hebt, het gebruik van aftermarket-onderdelen je garantie kan beïnvloeden. OEM-onderdelen zijn meestal de enige onderdelen die door de fabrikant worden aanbevolen, dus als je aftermarket-onderdelen gebruikt en er een probleem optreedt, kan dit gevolgen hebben voor je garantie.