Onderdelen naar de sloop

Onderdelen naar de sloop

9 april 2023 Uit Door Redactie

Wat gebeurt er met de onderdelen van een auto wanneer ze naar de sloop gaan? Dit is een belangrijke vraag omdat auto’s een groot aantal onderdelen bevatten die essentieel zijn voor de werking van het voertuig. Wanneer een auto niet meer bruikbaar is of total loss is verklaard, wordt deze vaak naar een autosloperij gebracht. Maar wat gebeurt er dan met de onderdelen van de auto?

Veiligheid voorop: het verwijderen van gevaarlijke stoffen

Als eerste worden bij de autosloperij gevaarlijke stoffen uit de auto verwijderd. Hierbij kan gedacht worden aan olie, koelvloeistof, accu’s en airbags. Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat deze stoffen in het milieu terechtkomen en schade veroorzaken. Door deze stoffen op een verantwoorde manier te verwijderen, wordt het milieu beschermd.

white vehicle with blue neon headlight bulb

Demontage van bruikbare onderdelen

Wanneer de gevaarlijke stoffen zijn verwijderd, kunnen de andere bruikbare onderdelen worden gedemonteerd. Dit zijn onderdelen zoals de motor, versnellingsbak en remmen. Deze onderdelen worden zorgvuldig getest en schoongemaakt door de autosloperij om er zeker van te zijn dat ze nog goed werken voordat ze worden verkocht. Dit is een duurzame oplossing voor de vraag naar auto-onderdelen. Door gebruikte onderdelen opnieuw te gebruiken, wordt de vraag naar nieuwe onderdelen verminderd en dus ook de productie van nieuwe onderdelen.

Recycling van niet-bruikbare onderdelen

Het kan ook voorkomen dat er onderdelen uit de auto worden gehaald die niet meer verkocht kunnen worden, omdat ze in een zeer slechte staat verkeren of helemaal niet meer werken. In dat geval worden deze onderdelen gerecycled. Dit gebeurt door de onderdelen te scheiden in verschillende materialen, zoals metaal, plastic en rubber. Deze materialen worden vervolgens gerecycled, zodat er bijna niets wordt verspild aan materiaal.

Hergebruik van banden

Ook de banden worden niet weggegooid. Als de banden nog in goede staat verkeren, worden ze van de auto gehaald, schoongemaakt en vervolgens verkocht. Op deze manier worden de banden hergebruikt en wordt er minder verspilling van materialen gecreƫerd.

Conclusie

Als een auto naar de sloperij gaat, worden de onderdelen zorgvuldig gedemonteerd en getest voordat ze worden verkocht. Op deze manier wordt de vraag naar nieuwe onderdelen verminderd en wordt de productie van nieuwe onderdelen beperkt. Niet-bruikbare onderdelen worden gerecycled en banden worden hergebruikt. Dit is een duurzame oplossing voor de vraag naar auto-onderdelen en draagt bij aan een beter milieu.