Wat doet een sloperij?

Wat doet een sloperij?

7 april 2022 Uit Door Redactie

Een autosloperij is vaak een plek waar je veel sloopauto’s tegenkomt. Ze worden uit elkaar gehaald en verschillende onderdelen worden opnieuw gebruikt. Veel mensen maken gebruik van een sloperij wanneer ze een auto hebben die ze niet meer kunnen gebruiken. Door de jaren heen zijn sloperijen flink veranderd en werken ze vooral duurzaam. Zo zijn ze vaak erkend door het RDW en door het ARN. Ze zorgen ervoor dat  de auto’s netjes uit elkaar worden gehaald en dat bepaalde materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Maar wanneer is het verstandig om gebruik te maken van een sloperij? En wat zijn de werkzaamheden die ze uitvoeren? In dit artikel gaan we dit uitgebreid behandelen zodat je er meer over te weten komt.

Wanneer gebruik maken van een sloperij

Wanneer je af wilt van je tweedehands auto, is het niet verstandig om deze naar de sloperij te brengen. Je kunt deze natuurlijk veel beter verkopen via het internet zodat je de dagwaarde kunt krijgen. Je brengt eigenlijk alleen maar sloopauto’s naar een sloperij, die je niet meer goed kunt gebruiken. Maar wanneer is een auto een sloopauto? Wanneer de kosten van het repareren van een auto hoger liggen dan de waarde van het voertuig, is het niet handig om deze te laten maken. Zo kan het zijn dat de auto niet meer door de apk komt, of dat de auto total loss wordt verklaard. Je hebt dan niets meer aan het voertuig en je kunt deze beter naar de sloop brengen. Je bent op deze manier direct van het voertuig af en je krijgt er in sommige gevallen een vergoeding voor.

autosloperijvanderven.nl/

Wat doet een sloperij precies?

Een sloperij voert verschillende werkzaamheden uit, wanneer je de sloopauto hier inlevert. Ten eerste zorgen ze voor een vrijwaringsbewijs zodat de auto niet meer op je naam staat. Ten tweede gaan ze direct aan de slag met het demonteren van het voertuig. Zo worden er vloeistoffen en gevaarlijke stoffen zoals de accu uit het voertuig gehaald. Daarnaast strippen ze het voertuig van alle bruikbare onderdelen. Deze worden schoongemaakt en in het magazijn geplaatst voor latere verkoop aan andere gebruikers. Wanneer de auto geen economische waarde meer heeft voor de sloperij, wordt deze naar de shredder gebracht. Het afval van de shredder wordt door Autorecycling Nederland verwerkt en hergebruikt voor nieuwe producten. Op deze manier kan de sloopauto duurzaam worden gesloopt en wordt ongeveer 90% van de sloopauto hergebruikt.