Waarom BPM aangifte doen?

Waarom BPM aangifte doen?

7 juni 2022 Uit Door Redactie

BPM zie je tegenwoordig vaak voorbij komen en is van groot belang als je een auto koopt. BPM is namelijk de belasting die je moet betalen voor een personenauto en een motor. Dit is niet een belasting die je maandelijks hoeft te betalen, zo is het namelijk een eenmalige belasting. Dit is een belasting die de belastingdienst berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Het is een percentage van de netto-catalogusprijs. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de extra opties, bijzondere uitvoeringen en de accessoires. Je betaalt de BPM belasting, zodat je uiteindelijk een kenteken krijgt van het RDW. Pas dan mag je gebruik maken van de openbare wegen in Nederland. In de meeste gevallen betaald de importeur de BPM belasting en doet deze ook de aangifte, echter moet je dit soms wel zelf doen. Wanneer moet je dit zelf doen? En hoe doe je dit? In dit artikel gaan we precies uitleggen hoe BPM aangifte doen werkt, zodat je er meer over te weten komt.

Wanneer moet je BPM aangifte doen?

Een auto of motor kan pas geregistreerd worden bij het RDW als de BPM aangifte is gedaan en is betaald. Je kunt daarna pas de openbare wegen in Nederland betreden, maar soms gaat dit anders. Wanneer moet je precies BPM aangifte doen? Als je een bestelauto hebt die tot personenauto is omgebouwd, hiervoor moet je ook nog eens BPM betalen. Als je een vervoermiddel koopt uit het buitenland, is het gebruikelijk om BPM aangifte te doen en te betalen. Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling dan moet je ook de BPM betalen. Daarnaast moet je ook BPM aangifte doen als je de motor van je voertuig zodanig verandert dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waar belasting over is betaald.

Hoe doe je uiteindelijk BPM aangifte?

Je kunt op twee verschillende manieren BPM aangifte doen bij de belastingdienst voor een voertuig. De meeste mensen doen dit via het internet en hier heb je alleen je DigiD nummer voor nodig. Let wel op, als ondernemer kan dit vaak niet en moet je dit op een andere manier doen. Je kunt dit ook via een BPM aangifte formulier doen, maar deze moet je helemaal goed invullen. Als je deze helemaal ingevuld hebt, moet je deze inleveren bij de belastingdienst. Pas als deze betaald is, kun je gebruiken maken van de openbare wegen in Nederland.